ФОТОЕПИЛАЦИЯ

Какво представлява фотоепилацията?
Фотоепилацията е най-съвременният и ефективен метод за трайно премахване на нежеланото окосмяване, като е по-дълготрайна от обикновената епилация. Подходящ е за прилагане във всички части на тялото, като позволява да се третират както малки, така и големи области. Фотоепилацията се основава на принципа на селективната фототермолиза и се осъществява с апарати, които излъчват интензивна пулсова светлина. Светлинната енергия се поглъща от меланина (пигментът, който оцветява космите и кожата) и се трансформира в топлинна, която от своя страна се провежда по стъблото на косъма до неговия корен, където селективно се нагрява косменият фоликул и се разрушава, без да се уврежда околната кожа. Трябва да се знае, че космите имат три фази на растеж, които се сменят през различни периоди от време в различните части от тялото и процедурата повлиява само космите в една от фазите на растеж (анагенната), в която коренът на косъма е добре оформен.

Има ли рискове или странични ефекти?
Рисковете и страничните ефекти при фотоепилацията са сведени до минимум в сравнение с другите методи за трайно обезкосмяване и всички те са обратими. Най-често се наблюдава зачервяване веднага след процедурата, което изчезва още същия ден, но понякога може да се задържи 2-3 дни.

Болезнена ли е процедурата?
Усещането е по-скоро за парене, отколкото за болка. В някои зони, където кожата е по-пигментирана или по-чувствителна, а космите са по-тъмни и с по-дълбоко разположени корени, е налице и болка (например бикини линията и триъгълника). Разбира се усещането за болка е субективно и зависи и от прага за болка на всеки човек.

Каква е продължителността на процедурата?
Продължителността на процедурата зависи от съответния участък. Например  третиране на горна устна отнема 5мин, а времето за третиране на цели крака е от 1 до 2 часа.

Колко процедури са препоръчителни?
Първите три месеца се прави по една процедура, следващите се определят индивидуално – според особеностите на зоните, които се третират и вида окосмяване.  Обикновено се правят шест до десет сеанса. Периода между тях зависи от това кога ще се появи пак окосмяване, но не по-често от веднъж месечно.

Противопоказания:
Епилепсия, хемофилия, лечения с антикоагуланти, лечения за светлочувствителност, наличие на пейс мейкър на сърцето, диабет, туморни заболявания, витилиго, гуша и бременност (може да се третира само лице) или патологии на кожата. Не се препоръчва и в детска възраст.

Подготовка на клиента за фотоепилация:
Седмица преди посещението:

  • *да не се ползва солариум
  • *не използвайте автобронзанти
  • *не приемайте препарати, които имат фотосенсибилизиращо действие (антибиотици, транквиланти, таблетки за тен).

Един ден преди посещението клиента трябва да избръсне или почисти с депилатоар желаната за обработка зона. (Да не се ползва кола маска,  епилатор или изрусяване!).

В деня на посещението на нашия козметичен салон – кожата да е чиста, без балсами и парфюми.  При дамите най-удачен период за третиране е 5 дни след цикъл.